Bota

​5 simptomat që duhet t’i njihni patjetër për sepsën

0
​5-simptomat-qe-duhet-t’i-njihni-patjeter-per-sepsen

Shumica e studimeve për sepsën janë kryer në institucionet e kujdesit shëndetësor në vendet e pasura, por shumë më shpesh, në 85 për qind të rasteve, kjo ndodh në vendet me të ardhura të ulëta ose të mesme, shkruan kp, transmeton lajmi.net.

Megjithëse sepsa vret 11 milionë njerëz çdo vit, nuk dihet sa duhet për sindromën e përgjigjes imune të trupit, e cila mund të çojë në dështim të organeve.

Fëmijët janë viktima të pothuajse gjysmës së 49 milionë rasteve të sepsës të regjistruara në botë çdo vit, nga të cilat 2.9 milionë nuk mbijetojnë. Sepsa është gjithashtu shkaku kryesor i vdekjes në mesin e grave shtatzëna ose menjëherë pas lindjes.

Ajo gjithashtu paraqet një rrezik të madh për pacientët në kujdes intensiv. Pacientët që vuajnë nga një formë më e rëndë e COVID-19 ose infeksione të tjera janë gjithashtu më të prirë për sepsë, sipas OBSH. Shumë prej atyre që i mbijetojnë kanë pasoja afatgjata dhe shpesh vdesin brenda një viti. Vetëm gjysma e pacientëve shërohen plotësisht, thekson OBSH.

Një vrasës i heshtur dhe një arsye tjetër për të rritur imunitetin tuaj

Kur një infeksion nuk trajtohet dhe trajtohet mjaft mirë, ai mund të përparojë jashtë kontrollit deri në pikën që të çon në sepsë, një gjendje e rrezikshme për jetën. Ky vrasës i heshtur mund të parandalohet me kohë, por ju duhet t’i dini këto shenja në mënyrë që të jeni në gjendje të reagoni në kohë.

Sepsa, pasoja më serioze e infeksioneve bakteriale, fjalë për fjalë e shtyn trupin kundër vetvetes, përkatësisht trupi dëmton organet dhe indet e veta. Mund të zhvillohet nga inflamacioni më i vogël, dhe gjithçka fillon me një infeksion. Kjo sëmundje, për fat të mirë, rrallë sulmon njerëzit që janë me shëndet të mirë, por kur aktivizohet mund të ketë pasoja fatale për këdo.

Edhe pse mjekët ende nuk e dinë pse dhe si infeksioni çon në sepsë, ajo duhet të trajtohet sa më shpejt që të jetë e mundur, sepse nëse përparon mund të kthehet në shok septik, forma përfundimtare e kësaj gjendje.

Carmen Polito, një profesor asistent i mjekësisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Emory, përshkruan se si kjo gjendje “komprometon sistemin kardiovaskular duke rezultuar në presion shumë të ulët të gjakut dhe rrjedhje të pamjaftueshme të gjakut në organet vitale”.

Nuk ka asnjë mënyrë që të mund të testohet, kështu që si sepsa ashtu edhe shoku septik janë shumë të vështira për t’u diagnostikuar. Por ajo që mjekët janë të sigurt është se, sepsa më së shpeshti shkaktohet me këto katër infeksione: pneumoni, infeksione të barkut (të tilla si apendesiti), infeksione të traktit urinar dhe infeksione të lëkurës ose indeve të buta, shpjegon profesori i kirurgjisë Craig Coopersmith, gjithashtu nga Shkolla e Mjekësisë Universitare Emory.

Shenjat e sepsës shpesh mbivendosen me ato të shokut septik, siç janë urinimi i dhimbshëm ose problemet e frymëmarrjes. Kur zhvillohet sepsa, simptomat janë të dridhura, ethe, dobësi, të përziera, të vjella dhe diarre. Është gjithashtu mirë të njihni pesë shenjat që tregojnë një rrezik të sepsës, dhe patjetër duhet t’i njihni ato në mënyrë që të përgjigjeni në kohën e duhur.

Duart e ftohta ose kockore

Më pak urinë ose urinë më e errët (më e përqendruar)

Ndryshimi në gjendjen mendore

Ritmi i përshpejtuar i zemrës

Probleme me frymëmarrjen. /Lajmi.net/

Lexo të tjera