Lajme

​Britania do të paguajë njerëzit për marrjen e vaksinës antiCOVID? Eksperti i Oksfordit thotë se është e nevojshme

0
​britania-do-te-paguaje-njerezit-per-marrjen-e-vaksines-anticovid?-eksperti-i-oksfordit-thote-se-eshte-e-nevojshme

Me rritjen e rasteve rregullisht ka pasur thirrje për ta bërë vaksinën të detyrueshme. Ndërsa shkruante në Gazetën e Etikës Mjekësore, profesori Julian Savulescu në Qendrën e Etikës Praktike të Oksfordit Uehiro deklaroi se megjithëse vaksinimi duhet të jetë përgjithësisht vullnetar, ekziston një shans i madh për ta bërë të detyrueshëm vaksinimin nëse plotësohen katër kushte.

Kushtet janë, kur ekziston një kërcënim për shëndetin publik, vaksina është e sigurt dhe efikase, të mirat janë më shumë se të këqijat e çdo alternative dhe niveli i detyrimit është proporcional. Savulescu përmendi shembuj të detyrimit për të mirën e publikut, të cilat përfshijnë rekrutimin gjatë luftës, taksat dhe mbajtjen e rripave të sigurimit.

Ai tha se politikat e detyrueshme të vaksinimit ekzistojnë tashmë në pjesë të ndryshme të globit. Por çështjet etike me qasjen, kështu që nëse vaksinimi vullnetar nuk provon të jetë i mjaftueshëm, duhet të merret parasysh stimulimi. Një nivel i marrjes është i nevojshëm për ta bërë çdo program vaksinimi efektiv.

“Për të qenë maksimalisht efektiv, veçanërisht në mbrojtjen e më të prekshmëve në popullatë, vaksinimi do të duhet për të arritur imunitetin e tufës”, tha profesori Savulescu, raporton Mirror.

Përqindja aktuale e popullsisë që do të jetë e nevojshme për të qenë imune për t’u arritur imuniteti i tufës varet nga shumë faktorë, por shumë vlerësime shkojnë deri në 82 përqind.

“Çdo program i detyrueshëm i vaksinimit do të duhet të bëjë një gjykim të vlefshëm në lidhje me nivelin e sigurisë, por një opsion 0% i rrezikut është shumë i vështirë, ” tha Savulescu.

Profesori gjithashtu argumentoi që derisa natyra e ndonjë vaksine koronavirus të vlerësohet me peshën e problemit dhe përfitimet e mundshme të alternativave nuk është e mundur të thuhet nëse një politikë e detyrueshme vaksinimi është e justifikuar etikisht. Sipas tij, një mënyrë tjetër për ta bërë atë është duke paguar njerëzit që janë në rrezik më të ulët për hir të së mirës publike.

Përhapja vdekjeprurëse e virusit ka krijuar një trazirë të madhe në të gjithë botën në kohët e fundit duke infektuar më shumë se 48.7 milionë vetë dhe mori jetën e mbi 1.3 milion të tjerëve, transmeton KosovaPress.

Lexo të tjera