Lajme

​Zëri juaj është çelësi për të diagnostikuar koronavirusin

0
​zeri-juaj-eshte-celesi-per-te-diagnostikuar-koronavirusin

Këtë vit ka një shtesë, COVID-19, i cili tashmë ka vrarë mbi një milion njerëz në botë. Por a ka ndonjë mënyrë për të diagnostikuar këto sëmundje sa më shpejt të jetë e mundur?

Ekspertët thonë se është zëri i një personi që mund të tregojë nëse ata kanë COVID-19, ose çmenduri, ose depresion dhe duket se bota tashmë ka filluar përdorimin e teknologjisë për të arritur qëllimin.

Pas goditjes së pandemisë në botë, në Izrael, Ministria e Mbrojtjes dhe një kompani e analizës së zërit – Vocalis Health – u kërkuan njerëzve që të dërgonin mostrat e tyre të zërit. Më herët, kompania zhvilloi një aplikacion për të zbuluar shpërthimet e sëmundjes kronike obstruktive të mushkërive, duke vërejtur shenjat e çështjeve të frymëmarrjes kur flasin.

Kompania nuk ka ndërmend të sigurojë një diagnozë përfundimtare koronavirus duke përdorur teknologjinë e saj të inteligjencës artificiale, përkundrazi ajo dëshiron të identifikojë individë që mund të kenë më shumë nevojë për testime, karantinë ose kujdes mjekësor.

Përveç Vocalis, ka ekipe të tjera studiuesish që po punojnë gjithashtu në projekte të ngjashme, duke analizuar regjistrimet e zërit për të gjetur problemet e kollitjes që lidhen me koronavirusin dhe duke zhvilluar algoritme për analizën e zërit për të vërejtur kur një person mban një maskë fytyre.

Pavarësisht paralajmërimeve nga miliarderi Elon Musk rreth fuqisë së inteligjencës artificiale në të ardhmen – ndoshta brenda vetëm pesë vjetësh – teknologjia e gjeneratës së ardhshme ka provuar të jetë një nga mjetet më të dobishme për të ndihmuar civilizimin njerëzor dhe botën.

Gjatë viteve të fundit, studiuesit kanë përdorur inteligjencën artificiale dhe mësimin makinerik për të identifikuar biomarkerët e mundshëm vokalë për të diagnostikuar probleme shëndetësore, të tilla si çrregullimi i spektrit të autizmit, çmenduria, depresioni dhe madje edhe sëmundjet e zemrës. Teknologjia përdoret për të identifikuar ndryshimet në mënyrën se si flasin njerëzit me kushte të caktuara shëndetësore.

Edhe pse aktualisht, tek studiuesit dhe kompanitë po marrin një qasje të ngadaltë dhe të qëndrueshme, ekspertët besojnë se teknologjia një ditë mund të ndihmojë epidemiologët të përdorin telefona të zgjuar për të ndjekur përhapjen e sëmundjeve. Ata gjithashtu shpresojnë që në një të ardhme të afërt sistemi të kthejë altoparlantë të mençur, si Alexa dhe Google Home në pajisje mjekësore brenda shtëpisë.

Mostrat e zërit kanë ndihmuar shkencëtarët të identifikojnë tiparet kryesore të kushteve të veçanta shëndetësore në shumë njerëz që përfshin sëmundjen e Parkinsonit, e cila ndikon në aftësinë e të folurit.

Studiuesit besojnë se meqenëse disa nga ndryshimet vokale ndodhin në fazat e hershme të sëmundjeve neurodegjenerative, mjetet e analizës së zërit mund të ndihmojnë mjekët të diagnostikojnë një gjendje të tillë shëndetësore shumë më herët.

Lexo të tjera