Fun

6 sekrete për jetëgjatësinë që të gjithë mund t’i marrim nga japonezët

0
6-sekrete-per-jetegjatesine-qe-te-gjithe-mund-t’i-marrim-nga-japonezet

Një jetëgjatësi mesatare në Japoni është rreth 85.3 vjet, transmeton lajmi.net.

Dieta tradicionale japoneze është e shëndetshme dhe e ekuilibruar.

Dieta tipike japoneze është e pasur me drithëra dhe perime dhe njerëzit atje nuk hanë aq shumë mish të kuq sa në Shtetet e Bashkuara ose Evropën Perëndimore.

Mishi i kuq ka shumë më shumë kolesterol sesa peshku, i cili i jep një personi një shans më të lartë për të marrë sëmundje të zemrës, sulme në zemër dhe goditje në tru.

Gjithashtu, njerëzit japonezë nuk hanë shumë produkte qumështore, kanë pjata më të vogla dhe pinë shumë çaj jeshil në vend të kafesë.

Traditat përfshijnë kalimin e një kohe shumë të gjatë me familjen.

Të kujdesesh për anëtarët e moshuar të familjes dhe të ndihmosh nëpër shtëpi është një traditë e rëndësishme në Japoni.

Ka edhe familje shumë gjeneratash në Japoni, që do të thotë se 2 ose më shumë breza mund të jetojnë në një familje. Pra, të kesh gjithë familjen përreth është normale dhe mund të jetë një nxitje e shkëlqyeshme psikologjike për njerëzit e moshuar, duke i nxitur ata të shijojnë kohën që kanë me familjen e tyre.

Ikigai: të kesh një arsye për tu zgjuar çdo ditë

Ikigai fjalë për fjalë do të thotë «arsye për të qenë». Është koncepti i të pasurit një drejtim ose qëllim në jetë që ka lindur në Japoni dhe tani po fiton popullaritet në të gjithë botën.

Psikologu japonez Michiko Kumano e përshkruan ikigai si kushtimin e vetes ndaj gjërave që i pëlqen dhe që ka një ndjenjë arritjeje dhe përmbushjeje.

Studiuesit nga Universiteti Tohoku zbuluan se njerëzit që dinë dhe praktikojnë ikigai mund të kenë një rrezik të zvogëluar të sëmundjeve të zemrës dhe të jetojnë më gjatë.

Japonia mund të na mësojë për pastërtinë.

Bota mban mend videot virale të studentëve japonezë që pastrojnë shkollat ​​e tyre, Japonia ka një reputacion si një nga kombet “më të pastra” në botë.

Japonezët përdorin metodën “hara hachi bu” për të shmangur ngrënien e tepërt.

Hara hachi bu do të thotë “Hani derisa të jeni plot 8 pjesë (nga 10) të plota”, është një filozofi konfuciane që mëson të shmangë ngrënien e tepërt dhe të hani derisa të jeni 80% të ngopur.

Njerëzit japonezë janë shëtitës aktivë.

Jo vetëm që shumë njerëz japonezë ushqehen shëndetshëm, por ata qëndrojnë dhe ecin shumë. Shumë qytetarë, veçanërisht të moshuarit, ecin, bëjnë biçikletë dhe marrin trenin për të punuar.

Makinat në të vërtetë nuk janë aq të popullarizuara dhe është e lehtë të marrësh një tren pothuajse kudo që të duhet. /Lajmi.net/

Lexo të tjera