Bota

Anija turke për shpim të naftës largohet në veri

0
anija-turke-per-shpim-te-naftes-largohet-ne-veri

Ekuipazhi i Yavuz po kërkon për gaz natyror pranë Qipros pa miratimin e qeverisë në Nikozia. Ishulli është ndarë që nga viti 1974 në pjesën qipriote greke, e cila është anëtare e Bashkimit Evropian dhe Republika Turke e Qipros Veriore, e cila njihet vetëm nga Ankaraja.

Zyrtarët në Nikozia thanë që porti i destinacionit të Yavuz ishte i panjohur, por vlerësuan se nëse anija vazhdonte të lundronte në veri, kjo mund të jetë një shenjë tjetër e zbutjes së tensioneve, pasi ajo mund të mbërrinte në ujërat territoriale turke në mbrëmje.

Turqia dhe Greqia janë në mosmarrëveshje për ujërat territoriale të pasura me energji dhe tensionet u përshkallëzuan kur Ankaraja dërgoi një anije kërkimore në Mesdheun e diskutueshëm, të shoqëruar nga anije luftarake.

Aleatët e NATO-s, Greqia dhe Turqia kanë krijuar një mekanizëm për të shmangur konfliktet në Mesdheun lindor, tha të enjten sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg, si pjesë e përpjekjeve për të lehtësuar një mosmarrëveshje mbi burimet e energjisë në rajon.

Gjermania po udhëheq përpjekjet diplomatike për një dialog më të gjerë dhe udhëheqësit e BE po takohen në Bruksel për të diskutuar se si të shmangin çdo përshkallëzim gjatë kërkimit të fushave të gazit.

Stoltenberg tha se marrëveshja midis Turqisë dhe Greqisë përfshin një linjë telefonike për të shmangur aksidentet në det dhe në ajër.

Ky mekanizëm i sigurisë mund të ndihmojë në krijimin e hapësirës për përpjekje diplomatike për të zgjidhur mosmarrëveshjen themelore dhe shmangia e konflikteve në fjalorin ushtarak do të nënkuptojë krijimin e një lidhje komunikimi midis ushtrive rivale siç bëri SHBA me Rusinë në Siri.

Lexo të tjera