Bota

Antarktida mund të dalë nga akulli nëse ngrohja globale vazhdon pa u ndalur

0
antarktida-mund-te-dale-nga-akulli-nese-ngrohja-globale-vazhdon-pa-u-ndalur

Studiuesit nga Instituti Postdam për Kërkimin e Ndikimit të Klimës thonë se sa më ngrohtë, aq më shpejt akulli do të shkrihet dhe mund të çojë në një rritje të konsiderueshme të niveleve të detit, transmeton lajmi.net.

Ekipi nuk ka vendosur një shkallë kohore në parashikimet e tyre, por disa ekspertë sugjerojnë që i gjithë kontinenti do të jetë pa akull brenda 150 mijë vjet nëse asgjë nuk ndryshon.

Researchers claim if temperatures increase by about 7.2F Antarctica will lose some of its ice sheet but also lead to global sea levels rising by up to 20ft. Here at about 5F a large proportion of ice has disappeared and sea levels will rise accordingly, experts claim

Video tronditëse tregon zhdukjen e shpejtë të parashikuar të shtresës së akullit ndërsa temperaturat vazhdojnë të rriten, sa më shumë të rriten, aq më shumë akull zhduket.

Animacioni shqetësues kompjuterik tregon se si Antarktida do të bëhet e gjelbër dhe tokësore nëse humbet fletën e saj të akullit, diçka që nuk është parë për miliona vjet.

Herën e fundit që ishin kaq të nxehtë ishte gjatë periudhës së Kretaceut më shumë se 100 milion vjet më parë. /Lajmi.net/

This is the Rothera research station in Antarctica. Authors say this study is 'another exclamation mark' behind the importance of the higher level Paris climate agreement to keep global temperatures below 3.6 degrees F - the overall goal is to keep it below 2.7F

Lexo të tjera