Lajme

Arabia Saudite gradualisht rifillon me pelegrinazhin e Umrah – duke filluar që nga 4 tetori

0
arabia-saudite-gradualisht-rifillon-me-pelegrinazhin-e-umrah-–-duke-filluar-qe-nga-4-tetori

Sipas Al Jazeera, përcjell Telegrafi, në mars, vendi kishte shpallur një “ngrirje” të Umrah, që është një pelegrinazh islamik në qytetet e shenjta të Mekës dhe Medinës të ndërmarra në çdo kohë të vitit, duke tërhequr 19 milionë njerëz vetëm vitin e kaluar.

Dhe siç bëhet e ditur, Arabia Saudite tani do të lejojë që 6,000 qytetarë dhe banorë brenda mbretërisë të kryejnë Umrah çdo ditë, duke përfaqësuar 30 për qind të një kapaciteti të rishikuar prej 20,000 personave.

Kjo do të zgjerohet në 75 për qind të kapacitetit në 18 tetor. Duke filluar nga 1 nëntori, mbretëria do të lejojë vizitorët nga vendet specifike që vlerësohen të sigurta për të kryer Umrah me 100 për qind të kapacitetit të rishikuar, deri në fund të pandemisë, shtoi SPA.

Në këtë drejtim, Ministria e Haxhit dhe Umrah po zhvillon një aplikacion celular që do të jetë në dispozicion një javë para se të rinisë Umrah, në mënyrë që pelegrinët të regjistrohen dhe të rezervojnë në të.

Ata gjithashtu do të duhet të ndjekin udhëzimet shëndetësore të dhëna në aplikacion.

Vendimi për të rifilluar Umrah erdhi pasi mbretëria organizoi Haxhin më të vogël në historinë moderne në fund të korrikut, me vetëm deri në 10,000 myslimanë të lejuar të marrin pjesë në total – larg nga 2.5 milionë njerëz që morën pjesë vitin e kaluar.

Autoritetet shëndetësore thanë se asnjë rast coronavirus nuk u raportua në vendet e shenjta gjatë Haxhit, një nga pesë shtyllat e Islamit dhe një domosdoshmëri për myslimanët me trup të aftë të paktën një herë në jetën e tyre.

Mbretëria ka kërkuar të përmbajë një rritje të infeksioneve, të cilat tani janë rritur në më shumë se 330,000 raste – më e larta në Gji – dhe të paktën 4,500 vdekje.

Por Arabia Saudite ka raportuar gjithashtu një shkallë të lartë të të shëruarve, e cila tejkaloi 312,000 të martën.

Ndërkohë, javën e kaluar, Arabia Saudite hoqi pjesërisht pezullimin e saj në fluturimet ndërkombëtare, gjashtë muaj pasi u vendosën bordurat e udhëtimit për shkak të pandemisë.

Të dhënat zyrtare tregojnë se nga Haxhi dhe Umrah, mbretëria përfiton rreth 12 miliardë dollarë në vit.

Lexo të tjera