Opinion

Çelësi i liberalizimit të vizave për kosovarët në dorë të shtetit gjerman

0

Shkruan: Hajrullah Tërnava

Akoma ekziston kundërshtimi i atyre 5 shteteve të BE-se që vazhdojnë të mos ndryshojnë qëndrimin. Këto vende mundë të pozicionohet kundër sidomos kur shihen faktet sipas të cilave Kosova nuk ka bërë ndonjë hap serioz në luftimin e krimit të organizuar që gjithnjë BE ka kërkua një intensifikim dhe ashpërsim të luftimit tëkrimit të organizuar. Po të ishte në pushtet Qeveria LVV-LDK, ajo që u krijua në fillim pas zgjedhjeve të 6 tetorit të vitit të kaluar, me atë mënyrë të qasjes së luftimit tëkrimit në përgjithësi sikur që e patën filluar, pa asnjë dyshim që rezultatet do të ishin shumë të mëdha, të prekshme e të dukshme, prandaj do të ishte shumë reale edhe pritja për liberalizimin e vizave kosovare në fund të këtij viti. E kundërshtimin e këtyre shteteve, ndryshimin e qëndrimit nga negativ në qëndrim pozitiv, mundë ta kthej vetën ndikimi i shtuar i Gjermanisë.

-Është e kuptueshme se fati i liberalizimit teë vizave peër Kosovareët, tani do të mbetet neë pritjen pozitive deri neë fund teë keëtij viti, peërfundimisht neë angazhimin e shtetit dhe teë Qeveriseë gjermane peër teë lobuar deri neë fund teë vitit, tek 5 vendet e BE-seë qeë akoma nuk e kaneë njohur shtetin e Kosoveës. Krye diplomati gjerman, Ministri i shtetit peër Evropeën, Michael Roth, tha neë fund teë keësaj jave se Gjermania po punon intensivisht si peër hapjen e konferencave ndeërqeveritare ashtu edhe peër liberalizimin e vizave me Kosoveën, por deri tani nuk dihet ende neëse keëto do teë realizohen brenda keëtij viti.

Tani sipas të gjitha gjasave do të mbetet angazhimi I diplomacisëë gjermane zgjidhja e vetme peër ta mbuluar deështimin e ploteë teë diplomacisëë kosovare, por edhe ngecjen e dukshme neë ploteësimin e kriterit bazeë qeë e ka bllokuar deri tash keëteë proces, qeë ndeërlidhet me deështimin neë sundimin e ligjit. Kjo do të jetë një dëshmi e cila mund ta pengoj aktivitetin diplomatik të Gjermanëve, sidomos nëse 5 shtetet që nuk e kanë njohur pavarësinë e Kosovës.

 

Lexo të tjera