Fun

Çfarë është Gelotofobia?

0
cfare-eshte-gelotofobia?

Gelotofobia mund të përkufizohet më së miri si “frika se dikush po qesh potencialisht me juve”, shkuran “BBC”.

Një person që vuan nga gelotofobia mund të dëgjojë të qeshurit e një të huaji dhe të besojë se ai ka për qëllim atë, transmeton lajmi.net.

Në raste ekstreme reagimi mund të jetë shpërthim në djersë, apo edhe dhunë. Disa të shtëna në shkollë me sa duket janë shkaktuar nga shokët e klasës duke u tallur në lidhje me sulme.

Gelotofobët kanë frikë se mos tallen dhe fatkeqësisht shpesh nuk mund ta dallojnë ngacmimin nga tallja. Psikologu Willibald Ruch i Universitetit të Cyrihut është përpjekur të vendosë gelotofobinë në një bazë shkencore duke anketuar mbi 23,000 njerëz në 73 vende.

Ai zbuloi se gjendja prek diku nga dy deri në tridhjetë përqind të popullsisë. Numri më i lartë i incidenteve ishte në Azi ku “ruajtja e fytyrës” është veçanërisht i rëndësishëm, transmeton lajmi.net.

Si t’i dalloni gjenotofobët? Ruch e bëri atë duke hartuar një pyetësor që vlerësonte marrëveshjen me deklarata të tilla si “Unë shmang shfaqjen time në publik sepse kam frikë se njerëzit mund të bëhen të vetëdijshëm për pasigurinë time dhe mund të tallen me mua”, ose “ndërsa vallëzoj ndjehem i shqetësuar sepse jam i bindur se ata që më shikojnë më vlerësojnë si qesharak”.

Një profersor tjetër shtoj disa vëzhgime personale duke thënë: “Kur jap mësimin e kimisë organike ndonjëherë i kërkoj studentëve të vijnë dhe të zgjidhin një problem në dërrasën e zezë. Zakonisht ka një mungesë vullnetarësh”.

“Por atëherë nëse them, “mos u shqetëso, askush nuk do të qeshë me ty”, duart fillojnë të ngrihen. Interesante, nëse në vend të kësaj them “pse të mos e provoni, gjëja më e keqe që mund të ndodhë është që ne do të qeshim me ju”, disa duar fillojnë të tunden egërsisht. Këta janë “gelotofilet”, ose njerëzit që kënaqen kur tjerët qeshin me ta. Ndoshta ata mund të japin disa këshilla për gelotofobët” shtoi ai. /Lajmi.net/

Lexo të tjera