Uncategorized

Elefantët të uritur pasi kriza e klimës bën që pylli më i madh i Afrikës të ‘thahet dhe vdesë’

0

Elefantët do të jenë të uritur ndërsa pylli më i madh i Afrikës thahet larg krizës së klimës, kanë paralajmëruar shkencëtarët, shkruan “Independent”.

Një studim i botuar në revistën Science detajon 35 vjet punë nga studiues ndërkombëtarë për efektet e rritjes së temperaturave në rendimentin e pemëve frutore në Pellgun e Kongos, një burim jetësor i ushqimit për elefantët e pyjeve dhe gjitarët e tjerë të mëdhenj, transmeton lajmi.net.

Hulumtimi zbulon se midis 1986 dhe 2018 prodhimi i frutave nga pemët në Parkun Kombëtar Lopé të Gabonit ra me 81%. Një studim vizual i elefantëve pyjorë vuri re një rënie të gjendjes së tyre fizike prej 11% midis 2008 dhe 2018.

Një nga autorët e gazetës, Dr Emma Bush, nga Universiteti i Stirling, tha: “Rënia masive e frutave midis më shumë se 70 specieve të pemëve të studiuara në Parkun Kombëtar Lopé mund të jetë për shkak të specieve që mungojnë shenja mjedisore për të dhënë fryte, rritje të temperaturave dhe më pak reshje shiu”.

“Më pak fruta në ekosistem do të ketë ndikime të mëdha në dinamikën e pyjeve të tilla si shpërndarja e farërave, riprodhimi i bimëve dhe disponueshmëria e ushqimit për jetën e egër siç janë elefantët e pyjeve, shimpanzetë dhe gorillat”, transmeton lajmi.net.

Duke shtrirë gati 5,000 kilometra katrorë me po aq elefantë, Parku Kombëtar Lopé është një vend i Trashëgimisë Botërore të Unesco-s dhe një strehë për megafaunën Afrikane, duke përfshirë gorillat e ultësirës, ​​shimpanzetë dhe elefantët e pyjeve.

Gaboni është proporcionalisht vendi i tretë më i pyllëzuar në botë, pas Surinamit dhe Mikronezisë.

Duke folur për The Independent, ministri i Gabonit për mjedisin paralajmëroi se kjo mund të jetë një shenjë se toka po i afrohet një “pike kthese ku ndryshimi i klimës ka filluar të dëmtojë ekosistemet që na kanë mbrojtur në mënyrë tipike”.

Ai supozoi se nëse elefantët nuk ishin në gjendje të kishin ushqim të mjaftueshëm në pyjet e shiut, ata do të fillonin të shkelnin më shpesh të korrat e fermerëve dhe habitatet njerëzore, transmeton lajmi.net.

“Nëse elefantët nuk mund të gjejnë ushqim aty ku kanë gjithmonë, në lavdi të natyrës, ata do ta gjejnë atë ku të munden dhe kjo do të thotë në fushat e fermerëve”.

“Kur fermerët në mënyrë të kuptueshme hakmerren për të mbrojtur jetesën e tyre, ata dhe elefantët lëndohen ose vriten në atë që ne e quajmë konflikt njeri-elefant. Në shumë vende është një kërcënim më i keq për elefantët sesa gjuetia pa leje, dhe gjetjet e këtij studimi sugjerojnë se mund të përkeqësohet vetëm ” përmbylli ai. /Lajmi.net/

Lexo të tjera