Fun

Fizikanët dëshmojnë se udhëtimi në kohë është “matematikisht i mundshëm”

0
fizikanet-deshmojne-se-udhetimi-ne-kohe-eshte-“matematikisht-i-mundshem”

Fizikanët nga Universiteti i Queensland përdorën modelimin matematik për të vërtetuar teorinë e relativitetit të përgjithshëm të Ajnshtajnit me dinamikën klasike, transmeton lajmi.net.

Përplasja midis këtyre dy sistemeve është pas një të mete të famshme me udhëtimin në kohë, e njohur si paradoksi i gjyshit.

Teoria e Ajnshtajnit lejon mundësinë që një person të përdorë një lak kohor për të udhëtuar prapa në kohë.

Ata imagjinuan një udhëtar në kohë që përpiqej të kthehej dhe të parandalonte infektimin e pacientit zero nga Covid-19.

Teoria e Ajnshtajnit lejon mundësinë e udhëtimit në kohë, por shkenca e dinamikës do të nënkuptojë se sekuenca themelore e ngjarjeve nuk mund të ndërhyhet.

Kjo sepse nëse udhëtarët në kohë do të kishin sukses në parandalimin e përhapjes së virusit, atëherë kjo do të eliminonte motivimin e tyre fillestar që ata të udhëtonin prapa në kohë.

Fizikanti i Universitetit të Queensland, Dr Fabio Costa, i cili mbikëqyri kërkimin, shtoi: “Matematikat kontrollojnë, dhe rezultatet janë gjëra të trillimeve shkencore”. /Lajmi.net/

Lexo të tjera