Bota

Italia me raste rekord të koronavirusit brenda ditës që nga muaji prill

0
italia-me-raste-rekord-te-koronavirusit-brenda-dites-qe-nga-muaji-prill

Sipas studimit, vaksinat në zhvillim që po modelohen në ‘llojin D’ – lloji origjinal i virusit mund të jetë ende i aftë të jetë i efektshëm kundër ‘sojit G’ që ka pësuar mutacion, i cili është mbizotërues globalisht.

“Ne kemi treguar se nuk ka asnjë provë eksperimentale për të mbështetur këtë spekulim”, shkruan autorët duke shpërndarë spekulimet përreth mutacioneve.

Ndërsa ‘lloji D’ i koronavirusit – sekuencat e të cilit ishin botuar më së shpeshti – nuk është lloji dominues në të gjithë botën aktualisht. Është evoluar në ‘llojin G’ që përbën afërsisht 85 për qind të gjenomeve SARS-CoV-2 të botuara tani.

Frika se ndryshimet brenda proteinës thumb – një strukturë që përdor koronavirusi i ri për të pushtuar qelizat njerëzore – në sipërfaqen e ‘llojit G’ mund të ndikojnë në fuqinë e vaksinës. Ishte ky shqetësim që ekipi hulumtues kërkoi të pushonte.

Për studimin, shkencëtarët ekzaminuan mostrat e gjakut të marra nga thumbat që ishin të infektuar me lloje virusesh që ose nuk kishin ose kishin mutacionin e përmendur – i cili njihet si ‘D614G’ – u administrua një kandidat i mundshëm i vaksinës. Nuk u gjet asnjë provë e ndonjë ndikimi të kundërt kundër efikasitetit të kandidatit për vaksinë.

“Pavarësisht këtij mutacioni D614G të proteinës thumb, ne vërtetuam përmes eksperimenteve dhe modelimit që kandidatët për vaksina janë ende të efektshme,” tha Seshadri Vasan, autori i vjetër i studimit, në një deklaratë.

Vasan gjithashtu shtoi se ‘lloji G’ mund të mos ketë nevojë për ‘përputhje të vaksinave’ të shpeshta, që është zhvillimi i vaksinave të reja sezonale për të kundërshtuar llojet e virusit në qarkullim. Gripi është një shembull i tillë.

Gjetjet e studimit ofrojnë lehtësim dhe shpresë për zhvillimin e vazhdueshëm të vaksinave kundër sëmundjes, transmeton Gazeta Express.

“Ky është një lajm i mirë për qindra vaksina në zhvillim në të gjithë botën, me shumicën që synon proteinën thumb pasi kjo lidhet me receptorët ACE2 në mushkëritë tona dhe rrugët e frymëmarrjes, të cilat janë pika e hyrjes për të infektuar qelizat”, tha Vasan.

Larry Marshall, shefi ekzekutiv i CSIRO (Organizata e Kërkimit Shkencor dhe Industrial të Komonueltit), një nga institucionet bashkëpunuese, deklaroi se një hulumtim i tillë me shpejtësi të lartë ka qenë i mundur vetëm për shkak të bashkëpunimit midis studiuesve në të gjithë botën.

“Kjo e sjell botën një hap më pranë një vaksine të sigurt dhe efektive për të mbrojtur njerëzit dhe për të shpëtuar jetë,” përfundoi ai.

Lexo të tjera