Fun

Ka përjetuar gripin spanjoll, luftërat botërore dhe tani coronavirusin: Mendon se Perëndia e ka harruar 108-vjeçaren italiane

0

Gjashtë muaj më parë, Italia ishte në qendër të një pandemie dhe një prej vendeve më të prekura në botë, por sot situata, me gjithë numrin e lartë të të infektuarve, është nën kontroll. Arsyeja është masat e rrepta që iu përmbahen italianët.

Në 108 vitet e jetës së saj, Fatima Negrini, mbijetoi gripin spanjoll, Luftën e Parë Botërore dhe Luftën e Dytë Botërore dhe tani coronavirusin. Por, në valën e parë të COVID-19, ajo humbi shumë miq të shtëpisë së pleqve në Milano.

“Kam kaluar kaq shumë në jetën time dhe jam akoma këtu. Duket sikur Jezusi më harroi”, tha Negrini për Deutsche Welle.

Ata thonë se ajo është një mrekulli e vërtetë. Tani po inkurajon të tjerët pasi pandemia goditi veçanërisht shtëpitë e pleqve, transmeton Telegrafi.

Ndërkohë, infeksioni ka vrarë 33 mijë njerëz, gati gjysma e tyre në veri të vendit. Spitalet ishin të mbushura plot me javë. Vanda Gatti, një vullnetare e Kryqit të Kuq, e mban mend atë.

“Ishte një përvojë e çuditshme. Në kushte normale, ne mund të çonim një të afërm ose kujdestar të një pacienti në spital, por këtë herë nuk ishte e mundur”, tha Gatti.

“Ishte si një cunami. Qëndrimi ynë ndaj jetës ka ndryshuar shumë për shkak të gjithë kësaj”, shtoi ajo.

Për shumë njerëz, ndihma arriti shumë vonë. 128 viktima të afërmit e të cilëve nuk mund të organizonin një varrim u varrosën në varrezat e Milanos. Qyteti po konsideron ngritjen e një monumenti të veçantë për ato viktima.

Ende është e detyrueshme të vishni maska. Italianët duan të shmangin një bllokim të ri. Rregullat e reja të rrepta janë arsyeja pse Italia nuk është ende në valën e dytë të pandemisë.

Shkalla e lartë e vdekshmërisë në mars dhe prill nuk duhet të përsëritet. Qytetarët së shpejti do të duhet të mbajnë maska edhe në ambiente të jashtme. /Telegrafi/

Lexo të tjera