Fun

Kjo është ora që e mat kohën e tokës: Planetit tonë i kanë mbetur edhe 7 vite jetë

0

Për më shumë se 20 vjet, Metronome, e cila përfshin një orë elektronike 15-shifrore e gjerë 62 metra, që gjendet në Manhattan, ka qenë një nga projektet më të spikatura dhe hutuese të artit të qytetit, transmeton Gazeta Metro.


Shfaqja e tij dixhitale dikur tregonte kohën në mënyrën e vet unike, duke numëruar orët, minutat dhe sekondat (dhe fraksionet e tyre) deri dhe nga mesnata. Por për vite vëzhguesit të cilët nuk e kuptuan se si funksiononte sugjeruan se ajo po maste ektarët e pyjeve të shiut të shkatërruara çdo vit, duke ndjekur popullsinë e botës.

Të shtunën Metronome miratoi një mision të ri të ndjeshëm ekologjikisht. Tani, në vend të matjes së cikleve 24-orëshe, po mat atë që dy artistë, Gan Golan dhe Andreë Boyd, paraqesin si një dritare kritike për veprim për të parandaluar që efektet e ngrohjes globale të bëhen të pakthyeshme,  shkruan the New York Times, transmeton Gazeta Metro.

Mesazhet që përfshijnë “Toka ka një afat” filluan të shfaqen në ekran. Pastaj numrat – 7: 103: 15: 40: 07 – u shfaqën, duke përfaqësuar vitet, ditët, orët, minutat dhe sekondat deri në atë afat.

Ora e Klimës, siç e quajnë të dy artistët projektin e tyre, do të shfaqet në ndërtesën e ‘’ One Union Square South, deri në 27 Shtator, në fund të Javës së Klimës. Krijuesit thonë se qëllimi i tyre është të rregullojnë që ora të shfaqet përgjithmonë, atje ose diku tjetër.

Artistët thanë se më parë kishin bërë një orë dore klimatike për Greta Thunberg, aktivisten adoleshente nga Suedia, para paraqitjes së saj vitin e kaluar në Samitin e Veprimit për Klimën të Kombeve të Bashkuara, transmeton Gazeta Metro.

Për të përshkruar projektin, Golan dhe Boyd kanë krijuar një faqe në internet, climateclock.ëorld. Ai përfshin një shpjegim për numrat e Climate Clock, duke përfshirë një lidhje me një raport nga Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimin e Klimës, organi i Kombeve të Bashkuara që vlerëson shkencën në lidhje me ndryshimin e klimës.

Raporti, i lëshuar në 2018, tha se ngrohja globale kishte të ngjarë të arrinte 1.5 ° C mbi nivelet paraindustriale midis 2030 dhe 2052 nëse vazhdon me normën aktuale. Ky nivel i ngrohjes parashikohet të rrisë dëmet në shumë ekosisteme dhe të shkaktojë dëme të vlerësuara prej 54 trilion dollarë, tha raporti./gazetametro.net

Lexo të tjera