Bota

Ligjet më të çuditshme në Zvicër

0

Disa aspekte të jetës, rregullave dhe praktikave zvicerane mund të jenë befasuese – ose edhe tronditëse – për ardhjet e reja nga vendet më konservatore ose më pak të regimentuara

 

‘Profesioni më i vjetër në botë’ jo vetëm që është krejtësisht legal dhe konsiderohet si një industri e shërbimit “e rregullt”, por fondet publike përdoren ndonjëherë për të paguar komoditetin dhe sigurinë e punonjësve të seksit.

Për shembull, në një referendum të vitit 2012, 52 përqind e votuesve të Cyrihut miratuan planin komunal për të ngritur 25 ‘kuti seksi’ – në thelb, struktura të ngjashme me garazhet – ku prostitutat e qytetit mund të bënin tregtinë e tyre private, larg nga zalli i qendrës së qytetit zonat, shkruan The Local.

Kutitë janë nën mbikëqyrje 24-orëshe, kanë një punonjës social në vend, dhe përfshijnë një lavanderi, dush dhe kafene.

Kostoja totale e projektit ishte 2 milionë dollarë për të ndërtuar strukturën dhe 800,000 dollarë të tjerë ishin caktuar për kostot vjetore të funksionimit – shpenzime që votuesit me sa duket menduan se kishin shumë kuptim në rrugë.

Lakuriqësia

Ecja lakuriq (ose ndoshta ngasja e biçikletës ose e-skuterit) është gjithashtu e ligjshme në Zvicër, pasi konsiderohet si një element i rëndësishëm i ‘lirisë personale’.

Ndërsa kodi penal i Zvicrës nuk thotë shprehimisht lakuriqësia publike duhet të praktikohet, por as nuk e ndalon atë.

Pasi disa njerëz në kantonin Appenzell u ankuan se një alpinist pa rroba kaloi pranë një familje me fëmijë të vegjël dhe një qendre rehabilitimi të krishterë, një gjykatë vendosi që kantonet mund të ndalojnë lakuriqësinë publike, por pak e bënë atë.

Para se të zgjidhni një lule në një livadh alpin, mendoni dy herë.

Në të vërtetë ekziston një rregullore e quajtur “Dinjiteti i gjallesave në lidhje me bimët”.

Megjithëse ligji është shkruar në një gjuhë ‘legaleze’, e vështirë për t’u kuptuar, një nga nenet e tij thotë qartë se “prerja e luleve të egra në anë të rrugës pa ndonjë arsye racionale” është rreptësisht e ndaluar.

Kjo vlen për të gjithë njerëzit që kalojnë pranë lules, qoftë i zhveshur apo i veshur.

Ligji Zviceran për Mbrojtjen e Kafshëve thotë se kafshët e vogla shtëpiake si lepujt, lloj brejtësi dhe derrat e Guinesë priren të mbeten të vetmuar pa një shok, kështu që ato duhet të mbahen në çifte.

Ky ligj është i përfshirë në Kushtetutën e Zvicrës, kështu që nuk është shaka, përcjell tutje albinfo.ch

Ky nuk është një ligj, por më shumë një praktikë pak a shumë e zakonshme midis qiramarrësve në apartamentet zvicerane.

Të jesh një fqinj i mirë dhe i vëmendshëm në Zvicër do të thotë të mos e lash tualetin pas 10:00. Kjo mund të ketë të bëjë me të gjitha llojet e zhurmave që ndalohen pas orës 10.

Lexo të tjera