Lajme

Mediat gjermane e vlerësojnë të suksesshëm bashkëpunimin me Kosovën në aksionin kundër krimit kibernetik

0
mediat-gjermane-e-vleresojne-te-suksesshem-bashkepunimin-me-kosoven-ne-aksionin-kunder-krimit-kibernetik

Në artikujt e publikuar thuhet se më ”11 nëntor të këtij viti, autoritetet e sigurisë kosovare, në bashkëpunim të ngushtë me autoritetet gjermane hetimore dhe gjyqësore, patën sukses në arrestimin e operatorëve të një qendre thirrjesh në Kosovë” që kishin funksionuar për vite me radhë në fushën e “premtimeve false të çmimeve të lotarisë” dhe kryesisht mashtruan të moshuarit.

Tutje përmendet dhe fakti që të dyshuarit janë përgjegjës për veprime të shumta mashtrimi në të gjithë Republikën Federale të Gjermanisë dhe kanë plaçkitur miliona.

Veprimi u parapri nga hetime me muaj intensivë nga departamenti bashkëpunues i hetimit penal në Trier nën drejtimin e zyrës së prokurorit publik në Bad Kreuznach, departamentet e hetimit penal dhe zyrat e prokurorit publik në Ansbach dhe Dresden dhe autoritetet kosovare.

Departamenti i hetimit penal në Trier ishte përgjegjës për bashkëpunimin midis inspektimeve të policisë kriminale, prokurorëve publik dhe autoriteteve kosovare të përfshira në aksionin në Kosovë, njofton Klan Kosova.

Në një aksion të përqendruar në Kosovë, autoritetet kosovare dhe agjencitë e përfshira patën sukses në kërkimin e gjithsej 13 lokacioneve, arrestimin e nëntë të dyshuarve, përfshirë krerët e bandës dhe sigurimin e provave të gjera.

Përveç aseteve të tilla si automjete me cilësi të lartë, kjo gjithashtu përfshiu pajisje të gjera teknike nga dy qendra thirrjesh të përdorura dhe tani të shkatërruara, si dhe armë zjarri.

Po ashtu në raportimet e mediave gjermane është bërë e ditur më në detaje se si kishte rrjedhur procedura e mashtrimit.

Në të shumtën e rasteve banda telefononte të moshuar, të moshuar beqarë në Gjermani dhe sugjeronte që ata të fitonin një lotari prej disa qindra mijëra eurosh.

Për të arritur fitimin e supozuar, viktimat fillimisht u detyruan të paguanin tarifa të tilla si transporti, sigurimi ose shpenzimet noteriale për shpërndarjen e fitimit.

Kjo u bë përmes transferimeve të parave nga pala e dëmtuar jashtë vendit, transmetimit të kodeve të parave elektronike, kuponave të blerjeve për portale të mëdha në internet ose marrjeve të parave personale.

Në thirrjet e panumërta telefonike, autorët e krimit ndërtuan një bazë të vërtetë besimi te viktimat, të cilën ata e përdorën posaçërisht për aktivitetet e tyre kriminale.

Në disa raste banda madje vuri nën presion palët e dëmtuara me pritjen se ata do t’i merrnin paratë e humbura, duke i bërë ata të mbledhin para nga palët e tjera të dëmtuara.

Si rezultat, autorët e krimit morën shuma të mëdha parash dhe asete.

Lexo të tjera