Fun

NASA krijoi re artificiale me shkëlqim në atmosferën e Tokës

0
nasa-krijoi-re-artificiale-me-shkelqim-ne-atmosferen-e-tokes

Fjalë për fjalë agjencia krijoi re artificiale me ngjyra të ndezura. Si e bëri këtë? Ekipi i NASA lëshoi një raketë të vogël suborbital nga Alaska në një lartësi prej 85 kilometrash, pas së cilës u shkaktua një shpërthim.

Pas kësaj 219 kilogram ujë u lëshuan në atmosferë

18 sekonda pas shpërthimit, një lazer me bazë tokësore zbuloi shkëlqimin PMC, të cilat më pas hodhën dritë se si ndodhi procesi dhe se si ishte në gjendje të ftohte atmosferën.

Shkencëtarët zbuluan se avujt në atmosferën e sipërme pas shpërthimit ishin në gjendje të ulnin ndjeshëm temperaturën në rajon. Për shkak të kësaj temperature u krijuan këto re me shkëlqim artificial.

Si pasojë e lëshimit të satelitit dhe raketave, avujt e ujit lirohen përgjithësisht. Shkencëtarët besojnë se ndërsa hapësira përreth Tokës bëhet më e mbushur me satelitë, re të tilla me shkëlqim mund të bëhen më të zakonshme për vëzhguesit.

Pse është e rëndësishme kjo?

Këto re mund të ndihmojnë për të treguar përbërësit kryesorë që janë përgjegjes për ruatjen e jetës në Tokë dhe mund të ofrojnë depërtim në kushtet e atmosferës. Ky eksperiment ishte veçanërisht sfidues për PMC-të që krijuan në janar, e cila nuk ishte koha ideale për formimin e tyre.

Lexo të tjera