Fun

Nëse mendoni se një korb po shikon shtrembër, mund të mos e keni gabim…

0
nese-mendoni-se-nje-korb-po-shikon-shtrember,-mund-te-mos-e-keni-gabim…

Korbat e egër mund të njohin fytyrat individuale të njeriut dhe të mbajnë inat për vite me radhë kundër njerëzve që i kanë trajtuar keq, raporton “NewsScientist”.

Kjo aftësi – e cila mund të ekzistojë edhe në kafshë të tjera të egra – nxjerr në pah me sa kujdes disa kafshë monitorojnë njerëzit me të cilët ndajnë hapësirën e jetesës, transmeton lajmi.net.

Biologët në terren kanë vërejtur se sorrat duket se i njohin, dhe disa studiues madje kanë shkuar në skajshmëri të mbajtjes së maskave kur kapin zogjtë për t’i lidhur, në mënyrë që ata më vonë të vëzhgonin zogjtë pa i mërzitur ata.

Sidoqoftë, ishte e paqartë nëse zogjtë i dallojnë njerëzit nga fytyra e tyre ose nga tipare të tjera dalluese të veshjes, ecjes ose sjelljes.

Për ta zbuluar, John Marzluff në Universitetin e Uashingtonit në Seattle dhe kolegët e tij veshën një maskë prej gome shpellash dhe më pas kapën dhe bashkuan sorrat e egra amerikane.

Kurdoherë që një person me të njëjtën maskë u afrohej atyre sorrave më vonë, zogjtë i qortonin me zë të lartë, transmeton lajmi.net.

Në të kundërt, ata injoruan të njëjtin person që mbante një maskë të ish-nënkryetarit amerikan Dick Cheney, e cila nuk ishte veshur kurrë gjatë bandës. “Shumicën e kohës ju ecni drejt tyre dhe atyre nuk u intereson aspak”, thotë Marzluff.

Antipatia e zogjve ndaj maskës së njerëzve të shpellave ka zgjatur më shumë se tre vjet, edhe pse korbat nuk kanë pasur përvojë më të këqija me njerëzit që e veshin atë.

Korbat iu përgjigjën më pak detajeve të tjera të veshjes së një personi, të tilla si prania e një kapele ose një shiriti me ngjyra.

Në një eksperiment të dytë, ekipi i Marzluff përgatiti gjashtë maska ​​nga hedhjet e fytyrave të njerëzve, pastaj vuri maska ​​të ndryshme për të kapur sorrat në secilën nga katër vendet.

Në secilin rast, ata gjetën, sorrat njohën dhe qortuan cilëndo maskë që kishin parë kur u kapën dhe i injoruan të tjerët.

Kjo tregon se sorrat i kushtojnë vëmendje të madhe njerëzve, duke vërejtur se cilët individë paraqesin kërcënim dhe cilët jo. /Lajmi.net/

Lexo të tjera