Fun

Një fabrikë antike e verës është zbuluar në Liban

0
nje-fabrike-antike-e-veres-eshte-zbuluar-ne-liban

Fenikasit ishin detarë që jetonin në Mesdheun lindor, kryesisht në Libanin e sotëm, rreth vitit 1550 para Krishtit deri në vitin 300 para Krishtit, transmeton lajmi.net.

Qytetërimi mendohet të ketë futur kulturën e verës në Mesdhe dhe është pjesërisht përgjegjës për popullaritetin e tij sot.

Humans would have stamped on grapes in the section above the basin

Arkeologët zbuluan ‘fabrikën e verës’ antike në një vend të quajtur Tell el-Burak. Ai përbëhet nga një shtypës i lashtë vere që daton rreth shekullit të 7-të para Krishtit.

Ekspertët mendojnë se rrushi do të ishte sjellë atje nga zona lokale dhe do të ishte shtypur duke përdorur këmbët e njeriut.

Thërrmimi do të kishte prodhuar lëng rrushi dhe kjo shtypëse vere mund të mbante rreth 5455 litra. Lëngu, së bashku me lëkurat e rrushit dhe kërcellët, më pas do të mblidheshin në një tenxhere të madhe, ku do të ishin fermentuar në verë.

Evidence of houses near the wine press were also found

Tenxhere e madhe, zakonisht një amfora, do të ishte përdorur gjithashtu për të transportuar verën. Katër shtëpi me tulla u gërmuan gjithashtu në vend.

Studiuesit mendojnë se ata do t’i përkisnin njerëzve të përkushtuar për të bërë verë. Ata mendojnë se vera ishte një artikull i rëndësishëm tregtar për civilizimin.

Shumë pak prova të veglave të prodhimit të verës janë gjetur në vendin ku Fenikasit dikur endeshin. Zbulimi ka pasur një letër të botuar në lidhje me të në revistën Antiquity. /Lajmi.net/

Lexo të tjera