Fun

Pse qentë janë shokët më të mirë

0
pse-qente-jane-shoket-me-te-mire

Studimi përcakton tendencat e rritura shoqërore të treguara nga qentë krahasuar me të afërmit e tyre më të afërt të egër, ujqërit, deri te variacionet në dy gjenet, të njohur si GTF2I dhe GTF2IRD1, transmeton lajmi.net.

Në mënyrë intriguese, fshirja e këtyre gjeneve te njerëzit ka qenë e lidhur me sindromën Williams-Beuren (WBS), një sëmundje e lindur që çon në sjellje hiper-shoqërore.

Është teorizuar më parë se divergjencat e sjelljes midis qenve dhe ujqërve janë për shkak të qenve që kanë evoluar njohje më të lartë shoqërore, por studiuesit që qëndrojnë pas këtij studimi të ri tregojnë për ngritjen e provave të ujqërve të socializuar nga njerëzit që demonstrojnë performancë socio-njohëse të barabartë ose më të madhe ndaj qenve shtëpiak, ndërsa qentë kanë një avantazh të qartë në gregaritetin e ekzagjeruar, të referuar si hiper-shoqëri.

Për të arritur në konkluzionet e tyre, ekipi i studiuesve i udhëhequr nga Bridgett von Holdt, i Universitetit të Princeton, hetoi shoqërinë e një grupi qensh shtëpiak dhe ujqish të socializuar nga njerëzit duke përdorur një kombinim të analizës së ADN-së dhe të dhënave të sjelljes, transmeton lajmi.net.

Dokumenti i tyre vëren se dihet ende pak për gjenetikën që mbështet tiparet e sjelljes që lidhen me zbutjen e qenit krahasuar me gjenetikën përgjegjëse për ndryshimet në tiparet fizike si ngjyra dhe madhësia e leshit, shkruan holistic living tips.

Analiza e ADN-së u përqendrua në një rajon specifik kromozomal që është zgjedhur pozitivisht në speciet shtëpiake të ergës së qenve, ajo kalohet nëpër popullatë si një tipar evolucionar i favorshëm.

Rezultatet dhe konkluzionet janë të dukshëm sepse ato mbështesin një teori alternative për divergjencën e sjelljes midis qenve dhe ujqërve, në të cilën përhapja e gjeneve përmes shumimit ishte faktori kryesor që lejonte speciet e mëparshme të bashkëjetonin me sukses me njerëzit. /Lajmi.net/

Lexo të tjera