Bota

Publikuesi i Letrave të Pentagonit del në mbrojtje të Assange-it gjatë seancës për ekstradim

0
publikuesi-i-letrave-te-pentagonit-del-ne-mbrojtje-te-assange-it-gjate-seances-per-ekstradim

Daniel Ellsberg, 89-vjeçar, që ka publikuar Letrat e Pentagonit lidhur me luftën në Vietnam, i ka thënë gjykatës se publikimet që ka bërë Assange më 2010 dhe 2011, u kanë treguar amerikanëve se si mund të keqinformohen ata për veprimet e Shteteve të Bashkuara në Irak dhe Afganistan.

Assange, 49-vjeçar, është duke luftuar që të ndalojë ekstradimin në Shtetet e Bashkuara, meqë atje është akuzuar për komplot të hakimit të kompjuterëve qeveritarë dhe shkelje të ligjit për spiunim, kur ka bërë publike disa komunikime konfidenciale.

Sikurse materiali i publikuar nga Wikileaks, rrjedhja e informacionit nga Letrat e Pentagonit kishte bërë publik informacion sekret dhe pati shokuar publikun rreth asaj që dinë liderët ushtarakë për luftën, për dallim nga ajo që i transmetohet publikut.

Sikurse, Assange, Ellsberg është përballur me mundësinë e disa dekadave në burg. Ai ishte gjykuar për 12 akuza në lidhje me shkelje të Aktit të Spiunimit, mirëpo akuzat më pas janë hedhur poshtë.

Ellsberg i ka thënë gjykatës se pas takimit me Assange, ai ka ardhur në përfundim se ndan të njëjtat aspirata me të – për të vënë dritë mbi “mungesën e madhe të transparencës” në qarkun e vendimmarrjes në Shtetet e Bashkuara, sidomos kur janë në pyetje luftërat.

“Publiku amerikan duhet të ketë njohuri se çfarë po bëhet në emrin e tyre, dhe kjo gjë nuk mund të kuptohet ndryshe përveç publikimeve të paautorizuara”, ka thënë ai në dëshminë e shkruar.

Avokatët e Assangeit besojnë se ai nuk do të përballet me gjykim të drejtë në SHBA, andaj ekstradimi i tij përbën rrezik vetëvrasës.

Më 2012, Assange është strehuar në ambasadën e Ekuadorit në Londër, për të shmangur ekstradimin në Suedi, ku ishte akuzar për krime seksuale.

Assange ka mohuar akuzat, të cilat më vonë kanë rënë poshtë.

Policia britanike e ka larguar atë nga ambasada e Ekuadorit më 2019, dhe e ka burgosur për mosrespektim të lirimit me kusht, lidhur me rastin suedez. /REL

Lexo të tjera