Fun

Sa e vjetër ështëq shishja më e vjeter e verës në botë?

0
sa-e-vjeter-eshteq-shishja-me-e-vjeter-e-veres-ne-bote?

Vera ka një histori të gjatë dhe të pasur në ekzistencën njerëzore që i paraprin edhe shënimeve të shkruara – por mjafton të themi se lidhja jonë e dashurisë me pijet është e lashtë, shkruan “MyModernMet”.

Një teori postulon që fermentimi i alkoolit filloi diku midis 10,000 deri në 8,000 para erës sonë, në sajë të kalimit nga kultura nomade në atë më të vendosur, transmeton lajmi.net.

Për shkak se njerëzit po qëndronin në një vend, ata filluan të mbjellin të korra që përfundimisht çojnë në prodhimin e verës.

Nuk kemi më asnjë shishe nga ajo epokë e hershme, por ekziston një varietet që daton shumë më larg se çdonjëri prej nesh ka qenë gjallë. Pra, sa e vjetër është shishja më e vjetër e verës?

I njohur si Römerwein, ose shishja e verës Speyer, është të paktën 1,650 vjeç. Kjo daton në shekullin e 4-të, diku midis 325 dhe 359 pas Krishtit.

Ena prej qelqi 1.5 litërsh u zbulua gjatë gërmimit të varrit të një fisniku romak në Gjermaninë e sotme.

Nëse po pyesni se çfarë vere ka erë apo edhe shije, ekspertët ende nuk e dinë. Ata janë të pasigurt se çfarë do të ndodhte me lëngun nëse do të ekspozohej në ajër, kështu që ai ka qëndruar i mbyllur me një tapë të trashë dylli dhe vaj ulliri.

Në këtë pikë, çfarëdo alkooli që ka pasur atje ka mbaruar me kohë. Kjo pjesë e pabesueshme e historisë tani është në shfaqje në Muzeun Historik të Pfalzit në Speyer, Gjermani, ku vetëm një burrë do të merret me shishen sepse të gjithë të tjerët “thjesht kanë shumë frikë”. /Lajmi.net/

Lexo të tjera