Fun

Shkencëtarët zbulojnë se si të fusin tema të caktuara në ëndrrat e dikujt tjetër

0
shkencetaret-zbulojne-se-si-te-fusin-tema-te-caktuara-ne-endrrat-e-dikujt-tjeter

Shkencëtarët kanë kuptuar se si të mbjellin ide në ëndrrat e njerëzve të tjerë, transmeton lajmi.net.

Ata kanë testuar një teknikë të re të quajtur inkubacion të synuar të ëndrrave (TDI), e cila u lejon atyre të fusin tema të caktuara në ëndrrat e dikujt.

Studimet e kaluara kanë treguar se kur personat që flenë hyjnë në një gjendje të rrallë ëndrrash të njohur si ëndërrimi i kthjellët, ata marrin vetëdijen se po ëndërrojnë dhe kështu mund të kenë një farë kontrolli mbi atë që ndodh në mendjen e tyre.

TDI arrin një rezultat të ngjashëm duke synuar njerëzit gjatë hipnagogjisë, një gjendje ëndrre gjysmë e kthjellët që ndodh ndërsa dikush po bie në gjumë.

Në këtë moment shkencëtarët prezantuan “informacione të synuara” subjekteve të një studimi, rezultatet e të cilave u botuan në revizstën Consciousness and Cognition.

Studimi përfshiu 25 pjesëmarrës. Para se të shkojnë për të fjetur ata regjistrojnë thirrje audio në një aplikacion të tillë si “mos harroni të mendoni për një pemë” dhe “mos harroni të vëzhgoni mendimet tuaja”.

Ata kishin veshur gjurmuesit e gjumit Dormio të montuar me dorë për të monitoruar rrahjet e zemrës së tyre dhe për të zbuluar kur hynin në hipnagogji, në të cilën pikë ata ishin më “të hapur për të ndikuar nga sugjerimet e jashtme audio”, tha autori kryesor i studimit Adam Haar Horowitz.

Gjurmuesi më pas do të koordinohet me aplikacionin për të zgjuar pjesëmarrësit me kërkesat e tyre të regjistruara paraprakisht të zërit. Kjo u përsërit disa herë, me gjumin që regjistronte një hyrje të shkurtër të ditarit në aplikacion sa herë që zgjoheshin.

Studiuesit zbuluan se 67% e pjesëmarrësve përmendën ëndërrimin për pemët që vijuan pas nxitjes. Sa herë që zgjoheshin, ëndrrat e tyre bëheshin më të çuditshme dhe zhytëse. /Lajmi.net/

Lexo të tjera