Fun

Vrimat e zeza mund të mbanin provë të ekzistencës së një universi para Big Bang-ut

0
vrimat-e-zeza-mund-te-mbanin-prove-te-ekzistences-se-nje-universi-para-big-bang-ut

Sir Roger Penrose fitoi çmimin Nobel për Fizikën për një punim që përdori Teorinë e Relativitetit të Albert Ajnshtajnit për të provuar se ekzistojnë vrima të zeza dhe për të shpjeguar se si ato formohen, transmeton lajmi.net.

Ai thotë se ka prova të ‘njollave të pashpjegueshme’ të rrezatimit elektromagnetik të pikëzuara në qiell që janë ‘madhësia e një Hëne të plotë’ që ai i quan Pika Hawking.

Penrose thotë se këto njolla të ngrohta janë mbetje të një universi të mëparshëm që ekzistonte para Big Bang dhe mund të ishin një e dhënë për universin tonë të ardhshëm.

Stephen Hawking, who sought to explain some of the most complicated questions of life while working under the shadow of a likely premature death, has died at 76

Pikat janë emëruar pas profesorit Stephen Hawking i cili teorizoi vrimat e zeza rrezatimi i rrjedhjes dhe për një periudhë të gjatë kohore ato nuk do të avullojnë asgjë.

Penrose thotë se këto pika janë provë e teorisë së ‘kozmologjisë ciklike konformale’ të universit që sugjeron se Big Bengu thjesht shënon fundin e një universi dhe fillimin e një universi tjetër, i njohur gjithashtu si një ‘eon’.

Vrimat e zeza gjenden në të gjithë universi, duke përfshirë vrimat e zeza supermasive në qendër të galaktikave.

Nën teorinë e Penrose, Pikat Hawking janë dëbimi përfundimtar i energjisë, i njohur si rrezatimi Hawking, që transferohet nga vrimat e zeza nga universi i mëparshëm.

Teoria në mënyrë efektive thotë se universet zhvillohen, zgjerohen dhe vdesin në sekuencë, me vrima të zeza në secilin prej tyre duke lënë gjurmë në univers për tu ndjekur.

Through his groundbreaking theories, the legendary physicist helped explain the behaviour of black holes (artist's impression) and examined the origins of the universe

Është e panjohur saktësisht se sa kohë do të duhej për të avulluar plotësisht këto vrima të zeza, dhe nën këtë teori ndaloni rrezatimin nga universi i vjetër, por mendohet të jetë shumë më i gjatë se 13.8 miliardë vjet që ka ekzistuar universi ynë.

Ai beson se ashtu si vrimat e zeza aktive që kemi zbuluar, duhet të ketë ‘vrima të zeza të vdekura’ të mbetura nga universet e mëparshme që mund të zbulonim dhe gjetja e tyre do të dëshmonte që Hawking ka të drejtë.

Avullimi i këtyre vrimave të zeza do të prodhonte këto pika në qiell, të quajtura Pikat Hawking, tha Penrose. /Lajmi.net/

Lexo të tjera